Nederlandse Vertegenwoordigingen, China

Studie en stage in China

Een stage of studie in China; hoe krijg je het geregeld en waar moet je allemaal aan denken? Hieronder een aantal tips om je wat op weg te helpen.

Studie en stage vinden

Er zijn verschillende instellingen die je kunnen helpen met het vinden van een stage of een studieprogramma in China die bij je past. Begin in de eerste plaats met het informeren bij je eigen universiteit of school. Waarschijnlijk heeft je universiteit/school een 'international office' waar ze je kunnen helpen. Daarnaast biedt de Nederlandse Ambassade in Peking zelf jaarlijks ook een aantal stages aan. Houdt hiervoor de Twitter en de website van de ambassade in de gaten.

Een aantal websites die je op weg kunnen helpen bij je zoektocht:

Voorbereiding

Lees je in

Op de landenpagina's van Ministerie van Buitenlandse Zaken is allerlei algemene informatie over China te vinden en zijn de laatste reisadviezen voor China na te lezen. Daarnaast kun je daar de brochure Wijs op Reis vinden, waarin allerlei nuttige tips staan voor de voorbereiding van een verblijf in het buitenland. Verder is het natuurlijk altijd handig om nieuws over China in de gaten te houden en een goede reisgids aan te schaffen. Ten slotte kan de website www.wereldexpat.nl van nut zijn. Op deze website delen Nederlanders hun ervaringen over wonen in het buitenland.

Visum

Voor China is een visum noodzakelijk. In februari 2014 is het type visum dat benodigd is om in China stage te lopen veranderd: het M-visum (zakelijk visum) is daarmee komen te vervallen en daarvoor in de plaats zijn de volgende visumtypen van gekomen:

  • Z-visum (werkvisum): voor een stage bij een bedrijf, waarbij het bedrijf de uitnodiging verzorgt. Let op: dit is een procedure die lang kan duren (minimaal 6 weken), vanwege de extra eisen bv ten aanzien van medisch onderzoek
  • X-visum (studentenvisum): voor een stage met een uitnodiging van een school. Hierbij is ook een JW202 formulier nodig.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van het Chinese Visa Application Centre in Den Haag.

Legalisatie van diploma's

Wanneer je naar het buitenland gaat voor werk of studie, is het belangrijk dat je opleidingsdocumenten daar worden erkend. In China komt het voor dat je pas een verblijfsvergunning voor China krijgt nadat je een gelegaliseerd diploma hebt overgelegd. Het is belangrijk je documenten te laten legaliseren alvorens naar China te reizen. De Nederlandse vertegenwoordigingen in China kunnen je niet helpen bij het legaliseren van diploma's.

Meer informatie

Behalve eerder genoemde websites, loont het zich ook te kijken bij:

  • Het Netherlands Alumni Network China (NANC).Een netwerk voor alle Chinezen, Nederlanders of andere nationaliteiten die in Nederland hebben gestudeerd of onderzoek hebben gedaan. Het NANC organiseert regelmatig activiteiten voor zijn leden.