Nederlandse Vertegenwoordigingen, China

Reizen naar China

Deze informatie is samengesteld door de Nederlandse vertegenwoordigingen in China en bevat praktische informatie voor uw verblijf in China. Voor toeristische en culturele informatie verwijzen we u naar de vele reisgidsen en websites over China. Wij wensen u een prettig verblijf.

Paspoort

Om naar China te kunnen reizen, dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is. Mocht u naast uw Nederlandse paspoort ook een Chinees paspoort hebben, bedenk dan dat China geen dubbele nationaliteit erkent. Mocht u besluiten op uw Chinese paspoort naar China te gaan, en mocht u in de problemen komen, dan zal de Nederlandse Ambassade niet door de Chinese autoriteiten worden geïnformeerd. De Ambassade zal u ook geen consulaire bijstand kunnen geven als u gearresteerd zou worden.

Maak een kopie van de houderpagina van uw paspoort en bewaar de kopie tijdens uw verblijf op een andere plek dan uw paspoort. Laat eventueel ook een kopie bij familie in Nederland achter of scan de pagina en zend hem naar uw e-mailadres. Neem eventueel ook uw Nederlandse Identiteitskaart mee als u op reis gaat. Bewaar beide documenten niet op dezelfde plek, zodat u zich ook na diefstal of verlies nog kunt identificeren.

Visum

Nederlanders hebben voor China een visum nodig. Dit dient u ruim voor vertrek aan te vragen bij een Chinese Ambassade. Actuele informatie, aanvraagformulieren en andere regels betreffende visa kunt u vinden op de website van het Chinese Visa Application Centre in Den Haag. U dient altijd uw paspoort met geldig visum bij u te dragen. Mocht u op straat gecontroleerd worden en geen geldig visum kunnen tonen, dan riskeert u administratieve detentie, boete en/of intrekking van uw visum met mogelijk zelfs een inreisverbod voor twee tot vijf jaar. De Ambassade wordt hierbij niet altijd door de autoriteiten ingelicht.

Na aankomst in China dient u zich binnen 24 uur te registreren bij de politie (PSB, Public Security Bureau). Bij verblijf in hotel, motel, of guesthouse zorgt men daar voor aanmelding bij PSB. Bij verblijf in het huis van een privépersoon of bij een buitenlandse organisatie, moet een buitenlander zich binnen 24 uur (72 uur op het platteland) met zijn paspoort registreren (of laten registreren door zijn gastheer) bij het lokale politiebureau.

Buitenlanders die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, dienen een Residence Registration Certificate van het ziekenhuis te kunnen overleggen.

Geef uw paspoort alléén aan daarvoor bevoegde Chinese instanties, en niet aan hotels, andere instellingen of privé personen, ook niet wanneer deze aangeven het paspoort voor administratieve handelingen nodig te hebben. Het komt voor dat paspoorten als dreigmiddel worden vastgehouden.

Bij doorreis (max. 72 uur) geen visum nodig 

Wanneer Nederlanders in China aankomen op 1 van de 12 internationale luchthavens (Peking, Dalian, Shenyang, Shanghai, Hangzhou, Guangzhou, Guangzhou, Guilin, Chongqing, Chengdu, Kunming, Xi’an en Xiamen), mogen ze - onder voorwaarden - voor een periode van maximaal 72 uur China betreden zonder visum.

Voorwaarde voor deze 72-uurs visum vrijstelling is dat een ticket overlegd kan worden waaruit blijkt dat de reiziger binnen 72 uur doorvliegt vanaf de luchthaven van aankomst in China naar een andere internationale bestemming. Hong Kong en Taipei kwalificeren in dit geval ook als een internationale bestemming.

Een reiziger met een ticket Amsterdam-Peking-Sydney voldoet aan deze eis. Heeft de reiziger echter een vliegticket Amsterdam-Peking-Shanghai-Sydney, dan kan er geen gebruik gemaakt worden van deze 72-uurs vrijstellingsregeling. De Chinese grensbewaking zal u toegang weigeren. Ook een reiziger met een ticket Amsterdam-Peking-Amsterdam komt niet in aanmerking voor deze visum vrijstelling.

Actuele informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website van het Chinese Visa Application Centre in Den Haag en op deze website van het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid.

De hierboven genoemde regeling is voor de Yangtze Delta regio (o.a. Shanghai, Nanjing en Hangzhou) op 30 januari 2016 uitgebreid naar een periode van 144 uur. Meer informatie hierover vindt u hier.

Bezoek aan Tibet en omstreken

Voor bezoeken aan Tibet of gebieden in de omliggende provincies waar Tibetaanse kloosters e.d. staan zijn speciale permits nodig. Deze verkrijgt u van te voren via een officieel Chinees reisbureau of bij de Chinese Ambassade in Kathmandu. De ambassade en consulaten hebben helaas geen inzicht of permits voor Tibet in bepaalde periodes wel of niet worden afgegeven. Daarvoor kunt u het best contact opnemen met een Chinees reisbureau. Probeert u zich voorafgaand aan uw reis van te verzekeren dat uw reisorganisatie de permits heeft ontvangen, anders zult u wellicht een verre reis voor niets maken.

Verblijfsvergunning

Sommige typen visa moeten in China worden omgezet naar een verblijfsvergunning. Hiervoor zijn vaak documenten uit het land van herkomst nodig. Voor Nederlandse documenten geldt dat u deze van te voren moet laten legaliseren door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en daarna door de Chinese Ambassade. De Chinese overheid erkent overigens géén samenlevingscontract, en u kunt dus niet op basis van een samenlevingscontract een verblijfsvergunning aanvragen.

Medicijnen en vaccinaties

China heeft strenge wetgeving op het terrein van verdovende middelen. Het kan zijn dat u zware medicijnen gebruikt, die in China op de lijst van verdovende middelen staan. Als u weet dat u bepaalde medicijnen nodig zou kunnen hebben, neem deze dan mee. Zorg echter dat u een internationaal certificaat van uw dokter meekrijgt waar de medicijnen en uw recept duidelijk op vermeld staan.

Hoewel er voor China geen verplichte vaccinaties zijn, is het verstandig om ruim voor vertrek contact op te nemen met huisarts of de GGD over bijv. vaccinaties tegen DTP, Hepatitis-A en Buiktyfus. Alleen als men UIT een gelekoortsgebied komt is gelekoortsvaccinatie verplicht. Informatie over de benodigde inentingen kunt u krijgen via het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem uw vaccinatieboekje mee op reis voor het geval u ziek wordt of moet worden opgenomen in een ziekenhuis.

Verzekering

Uw Nederlandse basisverzekering zal doorgaans niet meer vergoeden dan urgente medische kosten en dan nog slechts tot de hoogte van vergelijkbare behandeling of medicijnen in Nederland. Mocht u in China onverhoopt medische hulp nodig hebben, dan kunnen de kosten van behandeling en medicijnen oplopen tot vele malen de prijs van dezelfde behandeling in Nederland, zeker indien u in een op buitenlanders gericht ziekenhuis terecht komt. Ook medische repatriëring naar Nederland of naar een ander land zal niet zomaar door uw basisverzekering vergoed worden. Neem daarom ruim van te voren contact op met uw verzekeringsmaatschappij over de dekking en sluit eventueel voor de duur van de reis een aanvullende (reis)verzekering af voor medische behandeling en repatriëring. Noteer bovendien uw verzekeringsnummer en het alarmnummer van uw verzekering zodat u deze tijdens de reis bij de hand heeft.

Registratie bij de Nederlandse Ambassade

Als u wilt, kunt u uw tijdelijke aanwezigheid in China registreren op de website van de Nederlandse Ambassade. De informatie wordt behandeld conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens en zal alleen gebruikt worden indien er aanleiding is om u te informeren i.v.m. bijvoorbeeld ten tijde van een natuurlijk ramp, plotselinge evacuatie of uitbraak van een pandemische ziekte.

Voorkom dat u in problemen komt

Houdt u aan de Chinese wet en de lokale gebruiken en omgangsvormen. Volg de aanwijzingen van de Chinese autoriteiten strikt op.

De Chinese politie heeft veel meer bevoegdheden dan de Nederlandse politie. Bij vernieling, baldadigheid, vechtpartijen of ander onbetamelijk gedrag heeft de politie de bevoegdheid de veroorzaker aan te houden en te bestraffen met een onmiddellijke detentie. Dit kan oplopen tot 15 dagen. Omdat het een bevoegdheid van de politie is, komt er geen rechter aan te pas. De Ambassade zal ook niet automatisch worden geïnformeerd.

Bent u gearresteerd, eis dan van de politie dat ze de Nederlandse ambassade of consulaat-generaal op de hoogte stellen. Bent u getuige van de arrestatie van een Nederlander, informeer dan zo spoedig mogelijk de Ambassade, zodat navraag bij de Chinese overheid gedaan kan worden.