Nederlandse Vertegenwoordigingen, China

Noodgevallen

Bent u bestolen in het buitenland? Doe dan aangifte bij de lokale politie. Mogelijk kan de Nederlandse ambassade of het consulaat u helpen. Bijvoorbeeld met de aanvraag van een noodpaspoort of advies over hoe uw familie of vrienden geld kunnen overmaken.

Als u in het buitenland wordt gearresteerd met drugs, valt u onder de rechtspraak van dat land. In het buitenland wordt drugsbezit meestal harder bestraft dan in Nederland. De omstandigheden in veel buitenlandse gevangenissen zijn slecht.

Is uw kind zonder uw toestemming door de vader of moeder meegenomen naar het buitenland? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (Ca IKA). De Ca IKA kan helpen bij het terughalen van het kind als het jonger dan 16 jaar is en de achtergebleven ouder het gezag over het kind heeft.

Bent u in het buitenland uw reisdocument verloren of is deze gestolen? Dan kunt u een noodpaspoort of laissez-passer aanvragen bij de ambassade of het consulaat. Daarvoor moet u wel een aantal documenten overleggen.

De Nederlandse ambassade of het consulaat biedt hulp bij een onverwachte ziekenhuisopname in het buitenland. Bijvoorbeeld door uw thuisfront te informeren.

Komt u in het buitenland in moeilijkheden? En komt u er zelf niet uit? Vraag dan hulp aan de Nederlandse ambassade of het consulaat. Deze zogeheten consulaire hulp kan geld kosten.

Zo'n 2.500 Nederlanders zitten in het buitenland in de gevangenis, de meesten door drugssmokkel. De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden hen ondersteuning. De ambassade kan bijvoorbeeld uitleggen hoe iemand juridische hulp van een advocaat kan krijgen.

Als een naaste in het buitenland overlijdt, moet u veel regelen. Medewerkers van de Nederlandse ambassade of het consulaat of het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen u daarbij helpen. Is er in het land waar u zich bevindt geen Nederlandse diplomatieke post? Dan kunt u terecht bij de ambassade van een ander EU-land. Meestal hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken op hun website een overzicht van de diverse ambassades staan.

Is een vriend of familielid vermist in het buitenland? Meld dit dan bij de lokale politie. Kan de politie de vermiste niet vinden, neem dan contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken.