Nederlandse Vertegenwoordigingen, China

Ambassade verwelkomt jonge Chinese filmmaaksters

Op 14 januari opende de Nederlandse ambassade de deuren voor de sluitingsplechtigheid van de documentairetraining die de Chinese NGO Crossroads voor jonge Chinese filmmaaksters organiseerde.

Tijdens de 9-daagse training waaraan 12 jonge vrouwen uit verschillende provincies in China deelnamen, volgden de studenten masterclasses van bekende Chinese regisseurs zoals Wang Bing en Wang Chao en lessen over vrouwenrechten van UN Women en de Ford Foundation.

Daarnaast kregen de deelneemsters de opdracht om zelf een korte film te produceren met als doel een aspect van het leven van vrouwen in China op film vast te leggen. In slechts twee dagen en met zeer beperkte middelen kreeg elke deelneemster het voor elkaar een film te maken, te editen, te ondertitelen en deze op de ambassade te vertonen.

Een zeer breed scala aan onderwerpen kwam voorbij, waaronder hoe het is om blind te zijn, om als migrantenarbeider in de grote stad te leven, je kind op te voeden als alleenstaande moeder, de worsteling om een geschikte partner te vinden, transgender zijn en nog veel meer.

Twee van de films werden door de jury als winnaars verkozen en gingen naar huis met een geldprijs om daarvan een volgend filmproject te financieren. De Nederlandse ambassade is een trotse sponsor van Crossroads en andere organisaties die zich inzetten voor het creëren van bewustzijn en het nastreven van gelijkheid voor iedereen door middel van dit soort initiatieven. We danken Crossroads, alle docenten en deelneemsters voor jullie bijdrage en wensen iedereen het beste in jullie carrière.