Zakendoen in, China

Fraude via elektronische betalingen en banktransacties

Phishing, hacking, fraude en andere vormen van cybercriminaliteit nemen toe in een steeds verder ontwikkelende digitale zakenwereld. Het postennetwerk in China ontving recent wederom een aantal fraudemeldingen van Nederlandse ondernemers die slachtoffers zijn geworden van fraude via elektronische betalingen en banktransacties. Vandaar graag nogmaals uw aandacht voor dit onderwerp.

De werkwijze van de fraudeurs is zeer geraffineerd, waarbij het emailverkeer tussen het Nederlandse bedrijf en de Chinese zakenpartner wordt gehackt. Fraudeurs volgen het emailverkeer tussen de bedrijven en zodra zaken worden gedaan - en soms wanneer een voorbetaling al was voldaan - doet men zich naar het Nederlandse bedrijf voor als de Chinese zakenpartner of vice versa. Via email wordt er gevraagd de betaling over te maken naar een nieuw rekeningnummer. Wanneer het Nederlandse bedrijf het geld overmaakt naar dit nieuwe rekeningnummer, blijkt dit rechtstreeks te worden overgeboekt naar de bankrekening van de fraudeurs.

Indien een bedrijf van bankgegevens wijzigen, is voorzichtigheid geboden. Neem te allen tijde telefonisch contact op met de zakenpartner om te achterhalen of het gewijzigde rekeningnummer klopt en controleer dit op verschillende documenten.

Wanneer u denkt dat er geld is overgeboekt naar een rekeningnummer van een fraudeur, dan adviseren wij u aangifte te doen bij de politie. De gedupeerde Chinese zakenpartner kan in dit geval aangifte doen bij de lokale Public Security Bureau (PSB).

Daarnaast is het aan te raden om zo spoedig contact op te nemen met een advocaat, om te bekijken welke stappen u kunt nemen. Het postennet kan u een lijst met advocaten toesturen.