Zakendoen in, China

NieuwsRSS

1 t/m 10 van 200

Verfijnen

Toelichting bij het veld trefwoord

Vul hier een datum in op de volgende manier: DD-MM-YYYY

1 Holland Paviljoen op China Animal Husbandry Expo Shenyang

De agrarische sector in China is momenteel bezig met een moderniseringsslag. De Chinese regering wil de agrarische sector in snel tempo professionaliseren. Er worden steeds meer hoog-technologische bedrijven gebouwd welke voorzien moeten zijn van moderne faciliteiten en hoogstaand management. Alles om de keten zo efficiënt en veilig mogelijk te maken.

2 Zuid-China lonkt naar Nederlandse gezondheidsexpertise

Tijdens de recente Life Sciences & Health missie naar Guangdong (29-30 oktober 2015), werd duidelijk dat er in Guangdong directe kansen liggen voor Nederlandse expertise in de medische sector. Naar aanleiding hiervan heeft het Consulaat-Generaal Guangzhou een gedetailleerd overzicht van een aantal kansgebieden in de medische sector opgesteld.

3 Nieuwsbrief: Nederlandse gezondheidsexpertise gewild in China

Martin van Rijn, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, leidde tijdens de economische missie de Life Sciences & Health delegatie. In Peking en Shanghai werden volop kansen ontdekt voor bedrijven in deze sectoren. In Peking was er onder meer een matchmaking evenement en vond een bezoek plaats aan het Peking International University Hospital. Dit is een van de weinige niet-gouvernementele ziekenhuizen zonder winstoogmerk. In Shanghai lag de nadruk op kansen voor samenwerking tussen beide landen bij projecten in de ouderen- en thuiszorg, en bezocht de delegatie onder andere 'Verzorgingshuis nummer 3'.

4 Filmverdrag voor coproductie en samenwerking

Op maandag 26 oktober in de Grote Hal van het Volk in Peking, tekenden Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders en de Chinese Minister Cai Fuchao van de State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television (SAPPRFT) een filmverdrag. Dit gebeurde tijdens het staatsbezoek in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en President Xi Jinping. Het verdrag heeft onder meer als doel het bevorderen van coproducties bij Nederlandse en Chinese filmmakers. Films die binnen het verdrag worden gerealiseerd, zullen bovendien door beide partijen erkend worden als nationale films.

5 Aankomend vertrek ambassadeur Aart Jacobi

Eind deze maand zal ambassadeur Aart Jacobi zijn huidige standplaats Peking verruilen voor Tokio. In Japan zal hij de nieuwe Ambassadeur voor het Koninkrijk der Nederlanden worden.

6 Nieuwsbrief: Nederlandse bijdrages in Shanghai

De Free Trade Zone (FTZ) in Shanghai is het platform voor een breed scala aan economische activiteiten. Tijdens het staatsbezoek heeft Koning Willem-Alexander hier verschillende Nederlandse bedrijven ontmoet en deelgenomen aan een seminar over het Chinese One Belt One Road (OBOR) initiatief. Naast minister Koenders en staatssecretaris Dijksma, was ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam aanwezig. Rotterdam heeft sinds 1979 een zusterrelatie met Shanghai en maakt deel uit van een cruciale link in de ‘Nieuwe Zijderoute’: de Yuxinou-spoorlijn die loopt van Chongqing naar Rotterdam.

7 Nieuwsbrief: Nederland online zichtbaarder in China

E-commerce in China biedt veel kansen voor Nederlandse producten. China is de grootste e-commerce markt ter wereld en buitenlandse producten zijn er erg populair. De afgelopen tijd heeft China veel nieuwe maatregelen genomen om cross-border e-commerce verder te stimuleren, zoals de instelling van vrijhandelszones en versoepeling van douaneprocedures. Cross-border e-commerce is een belangrijke trend, die aansluit bij China’s internationalisering en groeiende huishoudelijke consumptie. Het is daarom niet verrassend dat tijdens het afgelopen staatsbezoek aandacht werd geschonken aan dit onderwerp.

8 Nieuwsbrief: Nederlands-Chinese samenwerking verder onderzocht en bezegeld

Tijdens de economische missie en het staatsbezoek waren er verschillende momenten waarop Nederlandse bedrijven met Chinese tegenhangers in gesprek konden gaan. Zo was er op maandag 26 oktober een CEO Ronde Tafel bijeenkomst waar verscheidene directeuren van de grootste Nederlandse en Chinese bedrijven met elkaar bespraken hoe de samenwerking en relatie tussen beide landen verstevigd en verdiept kon worden. Deze relatie is al uitstekend, zoals de vele ondertekening momenten tussen Nederlandse en Chinese overheidsorganisaties en bedrijven tijdens het bezoek aan China onderstreepten.

9 Nieuwsbrief: Innovatieve modetentoonstelling geopend in China tijdens staatsbezoek

Tijdens het afgelopen staatsbezoek aan China opende Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de tentoonstelling The Future of Fashion is Now in Shanghai. De internationale tentoonstelling gaat in op de kritische positie die Nederlandse en Chinese jonge modeontwerpers wereldwijd innemen ten opzichte van 'het systeem' van de mode en de rol van kleding in de huidige maatschappij. Duurzaamheid, nieuwe technologieën en materialen, en de waarde van kleding voor de identiteit van een persoon of een gemeenschap zijn thema’s waarmee zij vorm geven aan de mode van de toekomst.

10 Nieuwsbrief: Chinese steden met Nederlandse karakteristieken

Aan het thema duurzame verstedelijking werd tijdens het staatsbezoek uitgebreid aandacht geschonken. De Koning bezocht hiervoor onder andere The Nurturing House in het Next City Living Lab paviljoen. The Nurturing House was een initiatief van Stichting ROAM en debuteerde op de Beijing Design Week die dit jaar plaatsvond van 23 september tot 7 oktober. In deze tentoonstelling werd de nadruk gelegd op Nederlands-Chinese samenwerking om oplossingen te vinden voor de gevolgen van Chinese verstedelijking. Twee vragen stonden hierbij centraal: Hoe kunnen we in tijden van sterke verstedelijking ervoor zorgen dat we gezond en gelukkig zijn in onze steden? En op welke manier moeten we onze steden inrichten met schone lucht, water, energie en voedsel, zodat ze onze kwaliteit van leven kunnen verbeteren?