Zakendoen in, China

NieuwsRSS

1 t/m 10 van 200

Verfijnen

Toelichting bij het veld trefwoord

Vul hier een datum in op de volgende manier: DD-MM-YYYY

1 "Nederland wil toetreden tot de Asian Infrastrure Investment Bank"

Nederland wil toetreden tot de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Dat heeft minister-president Rutte op zaterdag 28 maart bekend gemaakt na zijn ontmoeting met president Xi Jinping van China tijdens het Boao-forum op het Chinese eiland Hainan. Als zogeheten 'prospective founding member' neemt Nederland komende maanden deel aan de onderhandelingen over de vormgeving van de AIIB. De onderhandelingen over de 'articles of agreement' worden naar verwachting in juni van dit jaar afgerond.

2 Premier Rutte en Staatssecretaris Mansveld in China

Minister-president Rutte brengt van 24 t/m 29 maart 2015 een bezoek aan China. Hij wordt hierbij vergezeld door staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Zij is in China van 23 t/m 27 maart. Aangevoerd door VNO-NCW-voorzitter De Boer reist een delegatie van ruim 70 Nederlandse bedrijven mee.

3 Urbanisatie en water: “Chinezen kopen liever techniek dan dat ze betalen voor consultancy”

Rijkswaterstaat werkt sinds een jaar of vijftien samen met China, en Gerard de Vries werkt sinds 2009 als programma manager van deze Nederlands-Chinese watersamenwerking. Hij stuurt vanuit Nederland diverse projecten die er lopen aan, onderhoudt het netwerk en komt vier tot vijf keer per jaar in China. Tijdens dit bezoek deed hij Shanghai, Nanjing en Bengbu aan en eindigde bij het Ministerie van Water Resources in Beijing. Wij vroegen hem naar de lessen en kansen bij de lopende watersamenwerking en de nieuwe focus op groene urbanisatie.

4 E-Commerce in China: U bent 1 klik verwijderd van de Chinese markt

E-commerce is enorm in opkomst- ook in China. De Chinese consument is zeer vertrouwd met online aankopen en de Chinese e-commerce platforms reiken tot ver over de Chinese grens. Voor Nederlandse ondernemers lijken mogelijkheden ruim aanwezig om zich op deze markt te wagen, zeker gezien de goede reputatie van Europese producten in China. Het nieuwe platform DigiDutch biedt Nederlandse ondernemers een helpende hand bij e-commerce activiteiten in China. Premier Rutte lanceert het platform op woensdag 25 maart in Shanghai.

5 NBSO Dalian: Wisseling van de Wacht

Bij het Netherlands Business Support Office (NBSO) in de Noord-Chinese kuststad Dalian vertrekt na vier jaar Chief Representative Bas Overtoom. Zijn vervangster Renée Derks is inmiddels gearriveerd en samen werken ze hard aan een goede overdracht, waarin het persoonlijk overdragen van de contacten met de lokale overheden, het Chinese- en het Nederlandse bedrijfsleven in de regio, centraal staat. “Een van de belangrijkste toegevoegde waarde van een NBSO is dat wij waardevolle contacten tussen de Nederlanders en Chinezen kunnen faciliteren, daarom is het goed overdragen van het NBSO regionale netwerk zo belangrijk’, aldus Overtoom. “Het zijn nu twee hele intensieve weken, maar ik ontmoet dan ook honderden mensen, zodat ik meteen de Nederlandse bedrijven, die hier naar toe komen goed kan supporten.”, vult Derks aan.

6 Dutch Sustainable Building Platform in Shanghai

Een aantal Nederlandse bedrijven heeft in 2009 gezamenlijk een “Dutch Sustainable Building Platform” opgericht. Deze bedrijven zijn actief in China op het gebied van stedenbouw, architectuur, engineering en het leveren van duurzame bouwmaterialen. Het Nederlandse consulaat in Shanghai ondersteunt en faciliteert de activiteiten van dit platform. Het doel van dit platform is om Nederlandse expertise en technologie op deze gebieden te promoten en een totaaloplossing voor duurzaam bouwen en stedelijke ontwikkeling aan te bieden in China.

7 Amsterdam inspiratie voor Hongkong’s stedelijke innovaties

De European Union Academic Programme (EUAP) in Hongkong organiseert een reeks seminars onder het hoofdthema Urban Innovations. Onder dit thema worden stedelijke innovaties in zeven Europese steden nader toegelicht en gedeeld met beleidsmakers, het maatschappelijk middenveld en andere belanghebbenden. EUAP organiseert in samenwerking met het Nederlandse Consulaat Generaal in Hongkong van 27 tot en met 29 maart 2015 workshops en seminars over initiatieven en ervaringen in Amsterdam.

8 Chinese bloemenparken bieden scala aan kansen

Om de drukke en vaak ernstig vervuilde en verstopte steden te ontvluchten, gaan Chinezen in het weekend steeds vaker op pad buiten de stad. Dit is steeds beter mogelijk doordat ze meer geld, vrije tijd en een eigen auto hebben. De Chinese burger gaat hierbij vooral op zoek naar natuur, iets waar in de steden een groot gebrek aan is. In het geval van China gaat het hierbij vaak om aangelegde natuur, dikwijls in de vorm van grote bloemenparken. Deze bloemenparken bieden veel kansen voor Nederlandse ondernemers.

9 Almere en Shenzhen focussen op economie, groene urbanisatie en hoger onderwijs

Premier Rutte bezoekt op 26 en 27 maart de Chinese stad Shenzhen. Deze stad van 15 miljoen inwoners wil zich ontwikkelen tot de toonaangevende duurzame stad van China. Almere heeft al enkele jaren een stedenband met deze metropool, en men werkt samen op het gebied van economie, onderwijs en duurzame stadsontwikkeling. Almeerders Simone Mulder, Adviseur Europese en Internationale Zaken en Jan de Groot, Director Investment Promotion vertellen er meer over.

10 “In China sluiten verschillende vormen van vervoer slecht op elkaar aan”

Ton Venhoeven is gefascineerd door de ontwikkeling van steden. “Grote steden functioneren slecht, verkeersopstoppingen en verspreiding van ziektes zijn aan de orde van de dag. Daarbij zijn megasteden zoals Beijing ook nog eens absoluut niet duurzaam; ze verbruiken grondstoffen en producten uit de hele wereld en in grote hoeveelheden. Ik vind het een uitdaging om mee te denken over oplossingen van zulke complexe stedelijke problemen,” zegt hij. En waar hebben ze meer grote steden dan in China? Naar verwachting wonen in 2030 maar liefst een miljard mensen in Chinese steden.